#NRPCirculair op bezoek bij Het Hof van Cartesius

18/04/2019
Datum: 18 april 2019
Tijd: 13:30 - 18:00
Locatie: Hof van Cartesius
Deelname: Gratis toegankelijk voor organisaties die zijn aangesloten bij NRP
   
Aanmelden:

Aanmelden kan via secretariaat@nrp.nl.

Het Hof van Cartesius behoort vermoedelijk tot één van de meest inspirerende bouwplaatsen in ons land als het gaat om circulair bouwen. Het is een proeftuin georganiseerd door creatieve Utrechtse ondernemers, waar men werkt volgens circulaire principes. De paviljoens, rondom een grote, groene openbare binnentuin, zijn voor 90% gebouwd met gebruikte en/of bio-based materialen.

Het Hof van Cartesius is een katalysator voor het Werkspoorkwartier als dé circulaire broedplaats van Utrecht. Het project bestaat uit 28 zelfstandig creatief ondernemers, 169 private investeerders en 40 leden van de coöperatie.

Bianca Ernst is onze gastvrouw en verzorgt de eerste inleiding over dit unieke project.

Vervolgens staat milieu-impact van materialen centraal. Hoe kun je daarin gemakkelijk inzicht krijgen, maar vooral ook wat de milieuwinst is van bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe circulaire materialen en/of het hergebruik van tweedehands bouwmaterialen, en hoe daar mee om te gaan in de praktijk bij gebouwbeheer, onderhoud en renovatie.

Kamiel Jansen (NIBE) geeft tekst en uitleg over de MPG waardescan, een tool voor de duurzaamheid en circulariteit van materialen bij renovatie en transformatie van gebouwen.

Pablo van der Laan (Ymere) laat zien hoe deze scan met succes wordt toegepast bij onderhoud en renovatie van hun woningportefeuille en wat dat betekent voor de plan- en besluitvorming.

Met de verkregen inzichten en aangereikte tools gaan we vervolgens aan de slag aan de hand van een concreet project, namelijk de renovatie van galerijflats in Overvecht Noord. Ingebracht en ingeleid door Stefan Brouwer van HEMUBO.

Daarbij gaat het o.a. om vernieuwing van de voorgevel en vervanging van kozijnen. Bovendien moeten badkamers en keukens worden vervangen en isolatie worden aangebracht voor een labelsprong tot A. We laten zien wat de ervaringen van Kamiel Jansen en Pablo van der Laan hierin kunnen betekenen.

13:30 – 14:00

Inloop met koffie

 

14:00 – 14:15

Kick off

Door programmamanager #NRPcirculair met o.a. overzicht actualiteiten en uiteenzetting van de doelstellingen van de middag

14:15 – 14:45

Inleiding door gastheer/gastvrouw

Bianca Ernst,

Hof van Cartesius

14:45 – 15:30

Milieu-impact van materialen a.d.h.v. MPG-waardescan en de toepassing ervan in de praktijk

 

Kamiel Jansen, NIBE

Pablo van der Laan, Ymere

15:30 – 15:45

pauze

 

15:45 – 16:45

Interactieve sessie / Workshop

a.d.h.v. renovatie gallerijflats Overvecht Noord

 

ingeleid door Stefan Brouwer van HEMUBO

16:45 – 17:00

Wrap up en afsluiting

door programmamanager #NRPcirculair

17:00 – 18:00

borrel

 

 

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat