nrp nieuws

Een investering die zich altijd terugverdient

11/11/2016

Interview expertmeeting Hembrugterrein

In 2014 organiseerde NRP met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) een expertmeeting. Inzet: Het ontwikkelen van circulaire inbouwpakketten op het Hembrugterrein. Uiteindelijk sloegen vier partners de handen ineen. Inmiddels is het traject in de afrondende fase beland. NRP gaat in gesprek met de vier partijen: Vibes, ABT, Faay en Hollander Techniek, die gezamenlijk een inbouwpakket ontwikkelden.

Waarom zijn jullie in eerste instantie aangehaakt bij de Expertmeeting Hembrugterrein?

Wilfred Wolf (Vibes): “Zo’n proces instappen is de beste manier om het NRP Netwerk te benutten. Het interessante van de expertmeetings vind ik dat je elkaar door samenwerking heel goed leert kennen. Hoe de uitkomst ook is, je wordt er altijd iets wijzer van. Het NRP netwerk is door dit soort mogelijkheden echt van toegevoegde waarde, het is niet alleen maar mensen ontmoeten, je kunt samen ook echt iets doen. Daarom zijn wij ingestapt.”

Waarom zijn jullie niet als bedrijf met het RVB aan tafel gaan zitten?

Jeroen Weijers (ABT): “Als individuele partij krijg je niet snel zo’n kans en zoveel vertrouwen vanuit het RVB, als netwerk krijg je dat wel. Zo’n netwerk is echt een sterke manier om aan tafel te komen. Vanuit de onafhankelijkheid van het netwerk kun je ook iets bereiken. En als je naar de potentie van het Hembrugterrein kijkt, die is enorm. Echt een geweldige locatie.”

“Het netwerk heeft genoeg relevantie om van waarde te zijn”

 

Is de omvang dan de enige kracht van het netwerk?

Wilfred: “Ik geloof in een netwerkeconomie. Als NRP kun je op meerdere vlakken en meerdere niveaus verbinden. Het netwerk heeft genoeg relevantie om van waarde te zijn. Via NRP heb je meteen een divers netwerk aan tafel. Vanuit die toegevoegde waarde vaart iedereen wel. En je kunt meteen handelen, dat scheelt enorm in de aanloop. Bovendien is het interessant om met andere partijen samen te werken dan je gebruikelijke partners.”

Wat hebben jullie als team ontwikkeld?

Jeroen: “De panden op het Hembrugterrein worden casco opgeleverd aan de huurders. De vraag was om een circulair inbouwpakket te ontwikkelen dat zowel qua stijl als budget paste bij de huurder.”

Wilfred: “We hebben voor de klant met wie we gewerkt hebben een voorstel voor een inbouwpakket gemaakt, compleet met verandering van de vloeren, gevel, installaties, kantoren en wanden. Alleen het meubilair moet nog geplaatst worden. We hebben ook verrijdbare en verhangbare wanden ontworpen. De klant had als eis de mogelijkheid te houden om steeds wisselende opstellingen te kunnen maken. Dat is met de kennis van Faay heel goed gelukt.”

“Design to budget biedt de mogelijkheid om betaalbaar aan te bieden”

 

Hoe is het gelukt om een betaalbaar plan te ontwikkelen voor één afnemer?

Wilfred: “Dat is echt design to budget. Er is geen sprake van tussenpersonen, dat scheelt een hoop. We staan in direct contact met de afnemers en je begroot op wat je weet. Op die manier hebben we een pakket ontwikkeld vanuit het budget van de afnemer. Het is nu wachten of alles juridisch rondkomt tussen huurder en RVB, zodat deze investering daadwerkelijk gerealiseerd wordt.”

Krijgt deze case een vervolg op het Hembrugterrein?

Wilfred: “We zijn terughoudend met het inspringen op mogelijke andere klanten. We willen eerst succes boeken en dan vanuit een used case een vervolg realiseren. Dan heb je een referentieproject.”

Jeroen: “We hebben ons plan gepresenteerd aan het RVB, die met de vraag zit dat iedere huurder individueel steeds een nieuw inbouwpakket moet samenstellen. Het zou handig zijn als ze daarvoor naar één partij konden stappen, die al inzicht heeft in de vraag en de mogelijkheden. De bedoeling is dan ook dat onze eerste klant ons aanraadt bij nieuwe huurders.”

Wilfred: “Het mooie is ook dat binnen NRP nog andere plannen zijn ontstaan rondom de ontwikkelingen van het Hembrugterrein. Op die manier zie je dat iets gaat lopen. Zo ontstaat business.”

Hoe zijn de verschillende samenwerkingen verlopen? Met elkaar, maar ook met de klant, NRP en RVB?

Wilfred: “In eerste instantie hebben we als partners met NRP samengewerkt. Vervolgens met de klant. Vanuit NRP hebben we getracht waarde bij te dragen aan het RVB. En dat is erg goed gegaan. De kwaliteit van zo’n team is dat je bijvoorbeeld ook met de producent aan tafel zit. Door de aanwezigheid van Faay heb je direct toegang hebt tot hun expertise, korte lijnen, dat werkt perfect.”

“Door de contacten die je er aan overhoud, is het de investering meer dan waard geweest. Je kijkt bij elkaar in de keuken, bezoekt vergelijkbare locaties, doet kennis en contacten op, en hebt mogelijk een heel tevreden klant. We zijn blij dat het NRP ons die kans geeft.”

“De kwaliteit van zo’n team is dat je ook met de producent aan tafel zit”

 

Wat zijn de leerpunten om mee te nemen naar de volgende expertmeeting?

“De vraag is wat de rol moet zijn van het netwerk. Als er de volgende keer een grote casus voorbij komt en iedereen springt erop…  dat gaat niet. Je hebt een bepaalde vorm van regie nodig. In ons geval is dat heel natuurlijk gelopen, maar als je met een grotere groep zit, en het over grote bedragen gaat, wordt dat wel echt een vraagstuk, ook contractueel. Over zo’n procesmanager moet je in het begin heldere afspraken maken. En die helderheid moet je ook hebben naar je klant.

Expertmeeting, aanrader of niet?

Jeroen: “Ja, dat kunnen we zeker aanraden. Je haalt er hoe dan ook iets uit.”

Wilfred: “Ik heb het ook nadrukkelijk gezien als een investering in het netwerk. En dat is een investering die zich altijd terugverdient.”

 

 

 

Bron: NRP
NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat