Groene menukaart voor duurzame monumenten

24/05/2016

Op 19 mei lanceerden zes Nederlandse wethouders, samen met Joos Ockels een toolbox om oude gebouwen duurzaam te maken: 'De Groene Menukaart'. De menukaart is te gebruiken door iedereen in Nederland met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed. Bezoekers kunnen aan de slag met meer dan 50 opties om hun pand te verduurzamen.

Samenwerken voor duurzame gebouwen in heel Nederland
De eerste Groene Menukaart zag in 2014 het levenslicht en was, als initiatief van wijlen Wubbo Ockels met zijn organisatie De Groene Grachten, gericht op de Amsterdammer.
Vanaf 19 mei 2016 is De Groene Menukaart voor heel Nederland te gebruiken. In samenwerking met het SER Energieakkoord en zeven koplopergemeenten is de toolbox volledig vernieuwd Donderdag lanceren wethouders uit Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Den Haag en Amsterdam, samen met de vrouw van Wubbo Ockels, Joos Ockels, De Nationale Groene Menukaart.

Een menukaart speciaal voor historische panden
De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. De website helpt bezoekers om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken, door hen te informeren over ruim 50 duurzame opties. De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak. Bezoekers kunnen meer lezen over de duurzame opties en snel een berekening maken van een investering, terugverdientijd en CO2 besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat gebruikers eenvoudig tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan.

Bekijk hier de Groene Menukaart.

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat