Huurders Haagse Roggeveenstraat willen eigen straat kopen

06/01/2015

De bewoners van de Roggeveenstraat in Den Haag willen niet dat Haag Wonen hun woningen sloopt. Ze willen nu gezamenlijk hun eigen straat kopen en hebben daarvoor een petitie opgesteld.

De 52 woningen in het Zeeheldenkwartier zijn 100 jaar oud. Haag Wonen wil tot sloop overgaan omdat de huizen niet meer aan de eisen van de tijd voldoen. Goede geluidsisolatie, dubbel glas en cv aanbrengen in de huidige woningen is te duur. De bewoners zijn het hier niet mee eens.

Peter van Amstel is bezig met het oprichten van een stichting waarmee de bewoners hun eigen straat kunnen kopen. Op 18 januari overhandigt hij samen de andere bewoners de petitie aan Haag Wonen. De oorsprong van het plan ligt in een moestuin: 'Er is veel saamhorigheid ontstaan sinds we in juni een biologische moestuin hebben geopend', zegt Peter. 

Betaalbaar renoveren

De bewoners willen de woningen kopen voor minder dan de marktprijs. Volgens Van Amstel heeft Haag Wonen de huizen 'voor niets van de gemeente overgenomen.'  De bewoners streven ernaar om 17 huurwoningen voor mensen met een laag inkomen te behouden. 'We willen kijken wat de betaalbare prijs voor deze mensen is en de renovaties hierop aanpassen. Dat het daarbij niet luxe wordt is geen probleem. Mogelijk kan de renovatie met  hulp van leer-werkprojecten gerealiseerd worden.'

Van Amstel is overigens positief over de opstelling van Haag Wonen. 'Ze denken echt mee.' Halverwege 2015 moet duidelijk zijn of de woninge gesloopt worden of behouden blijven. Daarom komen de bewoners, Haag Wonen en de gemeente elke 2 weken bij elkaar voor overleg.

Haag Wonen enthousiast

Haag Wonen is enthousiast over de plannen van de bewoners. 'Wij staan positief tegenover het bewonersinitiatief om een coöperatie op te richten voor de Roggeveenstraat. De bewoners hebben onlangs hun idee aan ons gepresenteerd en wij hebben regelmatig overleg met hen over de mogelijkheden. Mocht het de bewoners lukken om alles rond te krijgen, dan verlenen wij graag onze medewerking', zegt woordvoerder Esther Clason.

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat