Mitros realiseert grootste zonne-energiepark in Utrecht

17/07/2014

Bij de renovatie van 640 woningen in Overvecht Noord van Mitros is 8300 m2 aan zonnepanelen aangebracht op de daken van de flats. Dit is uniek voor Utrecht. De panelen leveren jaarlijks maar liefst 500.000 kWh aan stroom. Ook is er een vermindering van CO2 uitstoot van 62%.

6% besparing op woonlasten mogelijk  
De renovatie is bijzonder duurzaam. Zelfs zo dat gemiddeld genomen de totale woonlasten voor bewoners met 6% kunnen dalen. De zonnepanelen op de daken en de modern geïsoleerde gevel zorgen voornamelijk voor de besparingen. Het bijzondere is dat de enovatiewerkzaamheden zoveel mogelijk zijn gecombineerd met maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft aannemer Rutges voor de gevel smallere stenen (bijna 1,8 miljoen in totaal) laten maken, waardoor er in de gevel meer ruimte is voor modern isolatiemateriaal. De 640 woningen zitten nu allemaal in energielabel B, sommigen zelfs in A, terwijl ze voorheen in label E of zelfs F zaten. 

Lekker wonen  
Bewoners laten regelmatig weten dat ze blij zijn met de nieuwe uitstraling van de wijk en hun opgeknapte woning. Bij de oplevering van hun woning hebben bewoners ook informatie gekregen over het gebruik van de nieuwe toepassingen en tips over energiebesparing in hun woning. Lekker wonen en energiezuinig wonen gaan hand in hand. Daarom ligt er nu voor alle bewoners nog een praktisch cadeautje klaar, waarmee ze het klimaat in de woning goed kunnen bewaken. Daarnaast is er voor alle bewoners een tegoedbon die ze kunnen inwisselen bij winkeliers van Winkelcentrum de Klop.  

Visitekaartje 
Er is veel gebeurd in de buurt. Niet alleen zien de woningen er totaal anders uit. Ook de tuinen zijn opgeknapt en hebben bijna allemaal een nieuwe prunushaag. Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt met de bewoners over de portieken. Samen met Mitros hebben bewoners regels opgesteld om te zorgen dat het netjes blijft en dat er geen fietsen staan en folders rondslingeren. De portieken moeten net als de woningen zelf een visitekaartje zijn. 

NRP Gulden Feniks
De Vechtzoom is ingezonden voor de NRP Gulden Feniks 2014 in de categorie Gebiedstransformatie. Bekijk de inzending op NRP Gulden Feniks.

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat