gebiedstransformatie , nrp nieuws , renovatie , transformatie

NRP Academie sluit vierde leergang af met spannende Challenge

10/07/2017

Recent stond de afsluitende NRP Challenge op het programma voor de cursisten van de NRP Academie. Een knallend slot van een jaar lang intensief samenwerken en studeren. Bij de afsluitende NRP Challenge moeten de cursisten echt laten zien wat ze hebben geleerd het afgelopen jaar. En te doen gebruikelijk is de laatste casus niet de eenvoudigste. Dennis Rutges van NRP partner Rutges Vernieuwt bracht dan ook een uitdagende casus in. Na afloop konden er gelukkig 18 welverdiende certificaten worden uitgereikt aan de cursisten voor het afronden van de NRP Academie 2016 - 2017.

NRP Challenge – de casus 

Het gebouw van de arrondissementsparket van Breda is anderhalf jaar geleden aangekocht door Holland Housing Fund (HHF). Het fonds startte met het aankopen van bezit van corporaties om vervolgens de woningen in het middeldure huursegment in de markt te zetten. Daarnaast werd ook naar woningen te transformeren vastgoed aangekocht, waaronder de arrondissementsrechtbank.

Het gebouw ligt in Fellenoord, een gebied met potentie zoals Hanneke Hoek en Peter van Schie van gemeente Breda toelichtten. Het is een van de drie deelgebieden waar de aandacht de komende jaren naar uit zal gaan. Wat is dan het lastige van deze casus?           De locatie. Het is een plek waar niemand wil zijn. Tegenover de arrondissementsrechtbank is het voormalige belastingkantoor gelegen, waar nu UWV in is gehuisvest, niet een plek om voor je plezier naartoe te gaan. En dat moet anders. Momenteel ligt de locatie niet ver van de singel, luxe woningbouw en een wijk met sociale woningbouw. Maar het meest in het oog springend is misschien wel de enorme plak asfalt om het gebouw heen.

De vraag

De vraag van HHF is helder: ‘Hoe kun je dit gebouw transformeren voor de doelgroep die ons voor ogen staat, welke maatregelen moet je daarvoor nemen en wat zou je er voor over hebben om dit pand te kopen?’

De rondleiding maakt pas echt duidelijk wat de opgave is. Het grootste deel van het pand is 30 jaar oud en ziet er van buiten prima uit. Van binnen ervaar je echter dat het een gebouw is waar je liever niet wil zijn; ondanks een gedeeltelijke renovatie in de 90-er jaren.

Mede door het verhoogde parkeerterrein wordt het hele middenterrein overheerst door auto’s. Je ziet de cursisten kijken, fotograferen en alvast overleggen. Wat is wijsheid? Wat is mogelijk?

Pitches on the spot

Na een middag, avond en ochtend rekenen, tekenen en heel veel overleggen is het zo ver. De groepen cursisten presenteren hun plannen voor de transformatie van de arrondissementsechtbank. Dennis Rutges en Vincent Gruis (TU Delft) vormen de jury.

Het plan ‘See you in court’ ziet mogelijkheden om het gebouw te transformeren en op te toppen tot 89 woningen met in de onderste verdiepingen een gezondheidscentrum en bergingen voor de woningen. Het maaiveld wordt in het middenterrein opgetild waardoor er auto’s onder kunnen en een aangenaam binnenklimaat ontstaat voor de woningen. Een wandel- en fietspad door het middenterrein verbindt het plan met zijn omgeving.

Plan ‘Gasthuisvelden’ heeft aansluiting gezocht met het verleden van Breda. Een deel van het complex wordt gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. Zo ontstaan er vier bouwdelen. Lonka Living heeft 16 woningen voor senioren, Nassau Home biedt 40 starters ruimte, Hero House biedt ruimte voor 49 een- en tweepersoonshuishoudens en Bier van hier is de plek voor een 30-tal studenten. Het plan in architectonisch bijzonder ver uitgewerkt.

Plan ‘De Vrijheid’ zet in op een gebiedstransformatie. Dankzij de theorie van modus 2, komen zij op bijzondere oplossingen. Zoals bijvoorbeeld de parkeerberg. Alle auto’s van de buurt onder een berg waarop gemoutainbiked kan worden. Op de binnenplaats pocketgarden waar gemeenschappelijke tuinen liggen en groene gevels zijn. Het nieuwste bouwdeel wordt in navolging van Herbergier getransformeerd in wonen onder begeleiding voor vermogende dementerenden. Een verbreding van de doelgroep.

Plan ‘Fields of Joy’ kiest ervoor om het gebouw open te breken naar zijn omgeving. Dat brengt lucht in het complex en hierdoor worden logische plekken voor horeca en buurtondersteunende activiteiten gecreëerd. Om het gebouw een frisse blik te geven, wordt het gebouw geschilderd en/of op kunstzinnige wijze van groene gevels voorzien. Het wordt een dusdanig mooi complex dat de eigenaar het waarschijnlijk langer in eigendom kan houden tegen een goed rendement, zo meldt deze groep.

Juryoordeel

Dennis Rutges is aangenaam verrast wat er in amper twee dagen aan ideeën is bedacht en gepresenteerd. Hij geeft ook aan dat er uit elk plan wel iets is, waar hij verder over gaat nadenken. Hij ziet hiermee bevestigd dat het een kansrijke transformatie is.

Datzelfde geldt voor Vincent Gruis. ‘Het is mooi te zien hoe de theorie uit de opleiding landt in deze plannen. Zelf vind ik het geweldig om te zien dat bij de vragen van de jury de cursisten nu niet in de verdediging springen maar het leuk vinden om het gesprek aan te gaan. Na afloop vertelden ze me dat ze op zaterdagochtend nog hadden overwogen om samen 1 plan te maken, om het beste van alle plannen te combineren. Voor mij is dat de kroon op deze opleiding: dat mensen zelf de meerwaarde en het plezier in zijn gaan zien van samenwerken en daar bijna niet in te stoppen zijn.’

Nieuwe leergang

29 augustus gaat alweer de vijfde leergang van de NRP Academie van start!  Er zijn nog enkele plekken beschikbaar dus twijfel niet en meldt je aan! Meer weten? Kijk op nrp.nl en nrpacademie.nl.