nrp nieuws

NRP neemt afscheid van Frank Bijdendijk

30/05/2018

Frank Bijdendijk, voorzitter en oprichter van het huidige NRP (Nationaal Renovatie Platform), treedt volgens rooster per juni 2019 af. Het bestuur is gestart met de opvolgingsprocedure en roept partners en begunstigers van NRP op namen van geschikte kandidaten aan te leveren. Meer informatie hierover volgt spoedig. Frank Bijdendijk draagt na 10 jaar het stokje over aan een nieuwe generatie.

In 2008 trad Frank Bijdendijk toe tot het bestuur van NRP, toen nog de Nationale Renovatie Prijs, een instituut in de bouwwereld. Vlak daarna trok de sponsor van de prijs zich terug. Behalve corporatiedirecteur was, en is, Frank echter een ondernemend mens, die meerdere bedrijven heeft opgezet. Hij besloot het er dan ook niet bij te laten zitten en heeft NRP volgens een geheel nieuwe structuur opgebouwd. Onder zijn bezielende leiding is de prijs omgedoopt in NRP Gulden Feniks en daarnaast is NRP uitgegroeid tot een breed kennisplatform dat wordt gedragen door inmiddels meer dan honderd partijen uit de volle breedte van de vastgoedsector. Onder het motto ‘het nieuwe vastgoed staat er al’ beoogt het platform een duurzaam (her)gebruik van de bestaande gebouwde omgeving te bevorderen door het delen en samen ontwikkelen van kennis en expertise.

Productief maken van het netwerk

Frank blikt terug op die begintijd. “De doelstellingen moesten verbreed worden zodat de hele vastgoedwereld er achter kon staan. We wilden een organisatie op poten zetten die er toe doet, die met gezag een boodschap kan brengen. Dat heeft geleid tot het gedifferentieerde en open netwerk dat nu een van de belangrijkste pijlers is van NRP.” Het platform is op experimentele ‘trial and error-manier verder uitgebouwd. “Goede dingen zijn gebleven zoals de NRP Academie en de themagroepen DUMO en Spaar het Klimaat. Andere zijn verdwenen, maar de rode draad is steeds het productief maken van het netwerk voor de partners. Voor werken aan de bestaande gebouwde omgeving geldt immers dat samenwerking cruciaal is. Bij NRP vinden partners elkaar en staan partners ervoor open hun kennis en ervaring te delen. Het zijn partijen die koploper willen zijn en ook dat doe je samen: samen kom je verder.”

Betrokkenheid

Frank: “Ik heb er erg veel plezier in gehad om NRP als onderneming uit te bouwen en er een solide organisatie van te maken. Dat is mijn persoonlijke drijfveer die mijn betrokkenheid verklaard en waarom ik er zo hard aan heb getrokken.” Van een opvolger kan daarom niet dezelfde inzet en tijdsbesteding worden gevraagd. Maar dat is ook niet nodig, aldus Frank. Vanuit het experimentele begin is NRP inmiddels uitgegroeid tot een professionele club die groeit in aantal partners en in activiteiten. “Ik kan met gerust hart het stokje overdragen. We hebben zekerheden ingebouwd om de continuïteit te borgen. Daaronder hoort de aanstelling van een directeur, Anne Luijten. Het opvolgingsproces wordt zorgvuldig ingestoken. De pioniersfase ligt achter ons, we gaan nu naar een consolidatiefase. Daar hoort een andere voorzitter bij. Uiteraard moet dat iemand zijn met een passie voor het vak en een mooie reputatie op dit gebied.”

Nieuwe onderneming

Intussen kruipt het bloed waar het niet gaan kan. De plannen voor volgend jaar liggen al klaar. NRP blijkt niet de laatste onderneming die Frank op touw heeft gezet. “Ik heb een stuwmeer en een hydro-elektrische centrale gekocht in België, grenzend aan mijn tweede huis waar ik al decennia woon. Daar ga ik groene stroom mee produceren en op termijn snelladers plaatsen voor elektrische auto’s. Weer een spannende nieuwe uitdaging. Ondernemen is voor mij al doende presteren. Je begint aan iets, je hebt een idee waar je naar toe wilt en al gaande ontstaat er dan iets. Je probeert wat uit, sommige dingen verdwijnen en anderen blijken succesvol, maar de kern is dat dat idee waar je mee begon een gestalte krijgt, dat het nut heeft voor anderen en daarmee bestaansrecht."
NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat