nrp nieuws

Reizen op maat

29/01/2018

Op zoek naar inspiratie voor dit stukje keek ik de weekend krant nog eens door. Geen nieuws uit de bouwwereld. De Amsterdamse woningmarkt is droog gekookt. Wonderbaarlijk, dat de doorgaans prijsbewuste Nederlander bereid is om goudgeld te betalen voor een zeer gehorige woning in een droevige straat. Ander nieuws de afgelopen weken was het boek van de OMA architect Reinier de Graaf, Four Walls and a Roof, deftig uitgegeven bij Harvard University Press. Ik ga het zeker lezen, maar het was voor mij geen verrassing dat architecten het moeilijk hebben. Zeker ambitieuze architecten. Zij moeten zich met al hun intellectuele pretenties staande houden in een wereld van min of meer criminele opdrachtgevers, aannemers en anonieme gebruikers.

Maar wat mij weer heel erg opviel waren de talloze advertenties voor verre reizen in de krant, uiteraard per vliegtuig. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de snel groeiende groep senioren in ons land die niet alleen AOW krijgen maar ook een goed pensioen hebben, bij elkaar gespaard in de gouden tijden met vaste banen en snel stijgende inkomens. Het huis is ook afbetaald. Het begon al op de voorpagina: Naar de ijsberen in Spitsbergen. Die leuke witte beesten, de bewoners van het smeltende poolijs. Dat is wel ironisch, in een enorme wolk CO2 naar de ijsberen. Elders in de krant adverteert dit reisbureau met de Zuidpool, Australië, India (met een rijdend paleis door India), enzovoort, alles kan.

Het aanbod is enorm. Reizen op maat naar het authentieke Amerika. Misschien wel inclusief een echte lynching. Of ontbijt met Bob Dylan. De vakantiebeurs in Breda, een feest. Exclusieve ontmoetingen met de lokale bevolking zijn een onmisbaar onderdeel van uw rondreis door Nieuw-Zeeland. Culturele ontdekkingsreizen! Het land van Medea, speciaal aanbevolen voor mannen na een vechtscheiding. De zijderoute natuurlijk, 12-daagse cruise IJsland. Samen met Erik de Noorman, in een echt Viking schip.

De Nederlandse overheid moedigt ons dagelijks aan om minder fossiele energie te gebruiken. Want elke gram CO2 uitstoot is fataal voor het klimaat. Maar vreemd genoeg doet de Nederlandse overheid niets om het vliegverkeer te ontmoedigen. Integendeel. In Lelystad wordt een nieuw vliegveld gebouwd, alleen voor die overbodige vakantievluchten naar de ijsberen. Vliegreizen zijn geheel belastingvrij, de snel groeiende toeristenindustrie wordt in feite gesubsidieerd voor al die CO2 uitstoot. De superjumbo A380 van Airbus is op het nippertje gered door Emirates, de luchtvaartmaatschappij uit Dubai. Hoeveel fossiele energie zou er nodig zijn om dat monster de lucht in te krijgen? Het zou leuk zijn om die CO2 storm eens om te rekenen naar ons nationale cv keteltje. Ik schat de hele stad Amersfoort in een koude wintermaand.

Daarbij vergeleken zijn zelfs de meest idiote auto’s kinderspeelgoed. Maar er zijn wel veel van die auto’s. In Brussel lobbyt de auto-industrie voor elk tiende grammetje CO2 uitstoot. En industrie is werkgelegenheid. Schiphol, Lelystad, Airbus, Mercedes, BMW, daar verdienen we ons brood. Om maar niet te spreken van het bouwbedrijf, dat bepaald niet zuinig is met CO2. Gelukkig kunnen die ijsberen op Spitsbergen geen kranten lezen. 

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat