Scholengemeenschap transformeert Seelig-kazerne Breda

05/04/2015

Voor 5,75 miljoen euro heeft scholengemeenschap De Rooi Pannen de Seelig-kazerne Noord in Breda gekocht van het Rijkvastgoedbedrijf. Vandaag werden de handtekeningen gezet, ook al zit Defensie nog tot oktober 2016 in de panden. Na een verbouwing brengt De Rooi Pannen er in 2018 de mbo-opleidingen horeca en toerisme/recreatie in onder. Onderdeel daarvan is een onderwijshotel, waar gasten kunnen vergaderen, eten en slapen.

Op het complex van bijna 3 hectare staan vijf grote gebouwen met in totaal ruim 5.100 vierkante meter vloeroppervlakte. De opleiding toerisme/recreatie gaat er onder andere sportieve en toeristische evenementen organiseren, ook gericht op de inwoners van Breda. Defensie blijft in Breda: de Nederlandse Defensie Academie verhuist van de Seelig-kazerne naar de Trip van Zoudtlandt-kazerne.

Onderwijscampus

De kazerne, die aan de zuidkant van het Bredase Centrum gelegen is, is door de onderwijsinstelling aangekocht en zal worden getransformeerd tot een echte onderwijscampus. Het winnende multidisciplinaire team bestond naast  Ector Hoogstad Architecten uit Architectenbureau J. van StigtIMd (adviseur constructie), Valstar Simonis(adviseur installaties), LBP (adviseur bouwfysica) en Buro Sant en Co (landschapsontwerp). De cultuurhistorisch meest waardevolle gebouwen op het kazerneterrein worden hergebruikt, enkele andere minder aantrekkelijke gesloopt. Het achttiende-eeuwse Grote Arsenaal krijgt de functie van hotel-restaurant en wordt daarmee praktijkgebouw voor de opleiding Horeca. Het Kleine Arsenaal wordt het praktijkgebouw voor Toerisme & Recreatie en gaat onder meer een reisburo en een grote activiteitenzaal bevatten. In het voormalige hoofdgebouw van de kazerne worden de theorieafdelingen van beide opleidingen gehuisvest. Het terrein wordt heringericht, waarbij onder andere een groot evenementenplein wordt gerealiseerd. Ector Hoogstad Architecten voerde een multidisciplinair team aan en was tijdens de procedure een aantal keren te gast bij De Rooi Pannen voor zogeheten “dialoogrondes”, waarbij met de opdrachtgever van gedachten kon worden gewisseld over de visie in wording.

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat