renovatie

Sneak preview van duurzaam gerenoveerd kantoor Goede Doelen Loterij

03/10/2018

Foto Jasper Juinen

Op 20 september was NRP uitgenodigd voor een sneak preview van het nieuwe onderkomen van de Goeden Doelen Loterij aan de Beethovenstraat in Amsterdam. Vanaf half oktober 2018 nemen de Goede Doelen Loterijen hun intrek in het compleet gerenoveerde en uitgebreide kantoor op de Zuidas.

De Goede Doelen Loterij koos bewust voor de aankoop van ‘het weespand van de Zuidas’, een verwaarloosd kantoorgebouw aan de Beethovenstraat dat al vijf jaar leeg stond. Tijdens de rondleiding is al te zien dat het pand, naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architects van binnen en van buiten onherkenbaar verandert en dat de duurzaamheidsambities ontzettend hoog liggen.

Het kantoor moet straks, naar eigen zeggen, het meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland worden. NRP Partner J.P. van Eesteren sleepte in mei j.l al de Bewuste Bouwers Zuidas Award voor dit project in de wacht.

Publieke functie

Gelegen tussen de zakelijke hoogbouw en een woonbuurt, moet het kantoor echt een mooie overgang vormen tussen deze twee werelden. Het kantoor is niet alleen bedoeld voor het personeel maar heeft daarnaast ook een publieke functie. Met een restaurant op sociaal-maatschappelijke en duurzame grondslag, een tv-studio waar programma's Koffietijd en RTL Live! worden opgenomen en een auditorium voor exposities en lezingen, moet het bovenal een plek worden die gedeeld wordt (met de buurt)

Bijzondere duurzaamheidsmaatregelen nader toegelicht

Voor de realisatie van het kantoor zijn heel veel verschillende duurzaamheidsmaatregelen genomen. Van de duurzame sloop van het gebouw, de energiemaatregelen (het gebouw is energieneutraal), de watervoorziening (het gebouw is waterneutraal), maatregelen met m.b.t. materialen, gezondheid, vervoer en transport, management en beleid, afval, landgebruik en ecologie. Het gebouw is gerenoveerd volgens de laatste normen en technieken van duurzaam en heeft het duurzaamheidskeurmerk BREEAM Outstanding gekregen. Niet alleen het pand is duurzaam, maar ook het sloop- en bouwproces en de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld hoeveel reistijd werknemers hebben, de luchtkwaliteit in het pand, wc's doortrekken met regenwater, (her)gebruik van duurzame materialen maar ook het betrekken van medewerkers en omwonenden bij het ontwerp en de verbouwing van het pand. 

Bouwkundige innovaties

De constructie van het pand is behouden maar aan de buitenkant verrijst een glasgevel en een symbolisch bladerdak dat is opgebouwd uit 6.800 aluminium ‘bladeren’. Drie grote en drie kleine boomvormige, stalen kolommen dragen het dak dat met 2.500 m2 zonnepanelen (949 stuks) voldoende elektrische energie opwekt voor 100 huishoudens per jaar. Op het dak komt een grote daktuin, waar planten kunnen groeien en het regenwater wordt opgevangen. Dat wat niet nodig is voor het bewateren van de planten gaat naar een groot opslagbassin dat onder het binnenplein ligt. Dit water is voor de toiletspoelingen en de sprinklerinstallatie. Met een ecoloog wordt bekeken hoe de biodiversiteit rond het pand verder vergroot kan worden voor vogels, vlinders en bijen.

Duurzaam door integraal bouwkundig ontwerp

Zonder concessies te doen aan de architectuur draagt het gebouw bij aan het minimaliseren van de energievraag door toepassing van driedubbel glas, zeer goede isolatie van de dichte delen en optimalisering van glasoppervlakten in de gevel ten aanzien van daglicht en warmte en koude verlies.  Maar ook het atrium dat voor mooi daglicht in de kern van het gebouw zorgt en meewerkt in het klimaatconcept, helpt in de minimalisering van de energievraag voor verwarming, koeling en verlichting.

De nieuwste innovaties

J.P van Eesteren plaatste door startup PHYSEE ontwikkelde ramen die stroom opwekken. PowerWindows zijn volledig transparant en wijken nauwelijks af van standaard vensters. Met dit verschil: op de tweede verdieping van de zonnige zuidgevel van het kantoor aan de Amsterdamse Zuidas kunnen medewerkers straks telefoons en tablets opladen aan het raam. En de groene energie die niet direct wordt gebruikt, gaat het elektriciteitsnet op. Ook is Mycofoam toegepast, een natuurlijk isolatieproduct op basis van schimmels. Het pand verbruikt straks ruim 80% minder energie dan een standaard nieuw gebouwd kantoorgebouw.

 

 

 

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat