nrp nieuws

Terugblik NRP Partnerbijeenkomst met o.a. Diederik Samsom

06/11/2018

NRP Partnerbijeenkomst met Diederik Samsom

Op donderdag 1 november vond de NRP Partnerbijeenkomst plaats in het duurzaam gerestaureerde en getransformeerde Rijksmonument 'Kantoor Jongerius'. Deze unieke locatie die een bijzondere (familie)geschiedenis kent, het mooie programma met onder andere keynote spreker Diederik Samsom en de feestelijke uitreiking van de NRP Masterprijs én een volle zaal met zo’n 130 NRP Partners waren de ingrediënten voor een zeer geslaagde middag.

Wijkgerichte aanpak

Op weg naar ‘Parijs’ moet Nederland 8 miljoen gebouwen in 30 jaar tijd duurzaam renoveren. Dat betekent 1.000 verbouwingen per dag. Hoe krijgen we het tempo omhoog? Diederik Samsom presenteerde aan de hand van één sheet zijn wijkgerichte aanpak ‘De Grote Verbouwing’. Die aanpak gaat over besluitvormingsprocessen, regelgeving en communicatie. Woningen worden wijk voor wijk duurzaam gerenoveerd en vervolgens duurzaam verwarmd. Dat kan voor iedereen betaalbaar zijn, als de kosten van de maatregelen verder dalen en de maandlasten van de lening voor de verbouwing niet hoger zijn dan het voordeel op de energierekening.

Verbouwingskosten in de energiebelasting stoppen

Verbouwingskosten in de energiebelasting stoppen betekent dat er meer fiscale ruimte nodig is. Die wordt geboden door de belasting op gas te verhogen en op elektriciteit te verlagen. Door gas meer en elektriciteit minder te belasten moet de uiteindelijke rekening gelijk blijven én ruimte bieden om bewoners tot verbouwing te verleiden. Daarvoor biedt gebouwgebonden financiering een goede oplossing.

Afslag naar nergens

Samsom schetste de bekende problematiek bij woningeigenaren. Zodra we de offerte voor het isoleren van de woning krijgen, valt die toch tegen. En we zijn net onze vakantie aan het plannen en denken dan al snel ‘weet je, laat maar zitten’. Vier miljoen woningbezitters nemen zo dagelijks de afslag naar nergens. Corporatie zijn daarin niet veel anders. Ook dat zijn net mensen.

Woningcorporaties als startmotor

Het huisje van de wijkgerichte aanpak opbouwen gaat niet over één nacht ijs. Maar we moeten aan de slag. De woningcorporaties zijn daarbij een belangrijke startmotor. Dan moet er wel een concrete financiële deal met de woningcorporaties gemaakt worden. Zodat zij hun huren betaalbaar kunnen houden en voortvarend aan de slag kunnen met verduurzaming.

Lijst met maatregelen

Na de inspirerende lezing van Diederik Samsom presenteerde Albert de Vries, voorzitter NRP Spaar het Klimaat, een lijst van maatregelen die volgens NRP nodig zijn om tempo te maken met energiebesparing.

Bekijk hier het overzicht met de voorgestelde maatregelen.

Albert de Vries

Duurzaam gerestaureerd en getransformeerd Kantoor Jongerius

Architect Roel Lichtenberg van Blauw nam ons mee in de bijzondere geschiedenis van het ‘Jan Jongerius Complex’ en de manier waarop het Rijksmonument duurzaam gerestaureerd  en transformeerd is. De waarden en verhaal van het oude familiebedrijf van Jan Jongerius zijn daarbij terug te zien in alle details van het complex.

Roel Lichtenberg

Feestelijke uitreiking NRP Masterprijs

De bijeenkomst werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de NRP Masterprijs. Hedwig van der Linden sleepte de scriptieprijs in de wacht. De oud-student van de TU Delft Architecture and the Built Environment overtuigde de jury met haar scriptie ‘Questioning the reuse of a post-war modern inner city figure’. Christian van der Blonk (Amsterdam School of Real Estate) eindigde als 2e met zijn scriptie ‘Flexibiliteit gewaardeerd: de waarde van functieflexibiliteit van de stedelijke plint’ en de 3e prijs ging naar Nikki de Boer (TU Delft Heritage & Architecture) met haar scriptie ‘Connecting walk up apartments in local closed flows’.

Lees hier meer over de NRP Masterprijs 2018

NRP Masterprijs 2018 finalisten

Afsluitende borrel

Er werd nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en drankje.

Door: Ilse Boer

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat