renovatie , transformatie

Vijftien loftwoningen in monumentale Bitterzoutloods

06/09/2017

De voormalige en Rijksmonumentale Bitterzoutloods op het Enka terrein in Ede is getransformeerd tot woongebouw met 15 loftwoningen. Na een uiteenzetting van de mogelijkheden aan de ontwikkelingscombinatie van AM en ASR, kreeg architectenbureau Bokkers en Van der Veen de opdracht voor de transformatie van het Rijksmonument.

Het resulteert is een ruimtelijk woonproject met karakteristieke details. Het interieur van elke woning is uniek dankzij het begeleidingstraject dat bij de koop inzat.

Karakteristieke vormgeving

De bitterzoutloods stamt uit 1926 en maakt deel uit van het voormalige Enka Industriecomplex. Het originele ontwerp door J.M. van den Bosch wordt gekenmerkt door twee baksteengevels van tachtig meter lang met sober uitgevoerde expressionistische details. Aan de gevels bevinden zicht opgetilde perrons met rolpoorten luifels. Het lange volume is onderverdeeld in 15 traveeën van 5,35 meter. “Door de woningscheidende wanden iets te verplaatsen t.o.v. de hartlijn van de monumentale vakwerken, bevindt zich in elke woning een fraai monumentaal vakwerk”, aldus architect Joep van der Veen.

Terughoudende Renovatie

Van der Veen had een ongepolijst eindresultaat voor ogen, waardoor hij heeft gekozen om terughoudend te renoveren, Elementen die iets vertellen over het industriële verleden zijn zoveel mogelijk bewaard, zoals inspectieladders en andere metalen profielen aan de gevel. Ook is het originele voegwerk behouden en zijn de granaat en kogelgaten uit De Tweede Wereldoorlog gespaard. Tijdens het historisch kleuronderzoek is - een voor die tijd moderne – kleurstelling van grijzen aluminiumverf met fel rode kleuraccenten ontdekt. Deze kleuren zijn als uitgangspunt genomen voor de renovatie.

Industrieel karakter

De toegangen tot de woningen bevinden zich op de perrons aan de zuidgevel en worden gemarkeerd door de oude perrondeuren. De perrons aan de noordgevel vormen met de verhoogde zitplekken de overgang naar de tuin. Het industriële karakter wordt versterkt door nieuwe toevoegingen as haakse stalen steektrappen vanaf het maaiveld naar de perrons en grote glazen puien met aluminiumkozijnen achter de rolpoorten. De trappen en puien zijn eigentijds en minimalistisch vormgegeven, waardoor ze niet op de voorgrond treden.

Nieuwbouwkwaliteit in monumentaal pand

Omdat de bitterzoutloods nooit is gebouwd om in te wonen, was voldoen aan de huidige eisen op het gebied van comfort en energieverbruik een uitdaging. Door de woningen als losse geïsoleerde dozen in de loods te zetten, is nieuwbouwkwaliteit gerealiseerd zonder de karakteristieke architectuur aan te tasten. Voor voldoende daglichtinval is gezorgd door middenin de 15 meter diepe woningen een lichtstraat en een ruim 7 meter hoge vide met trap te plaatsen en dankzij de grote verdiepingshoogten.

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat