Partner in Beeld

Interview met Davy Wagenmakers

Hemubo

davy-wagenmakers-hemubo-nrp

1. Waarom is herbestemmen / herontwikkelen / transformatie / renovatie belangrijk?

Duurzaamheid wordt steeds een belangrijker aspect in de bouw. Maar duurzaamheid is veel meer dan zonnepanelen op de daken en groene gevels. Zo wordt er veel bereikt door het renoveren en herontwikkelen van de bestaande woningvoorraad. Juist door met het bestaande te werken en gebouwen een nieuw leven in te blazen zijn wij verantwoord bezig. Hiermee wordt tevens de hoeveelheid sloopafval beperkt en zijn veel minder nieuwe bouwmaterialen benodigd.

De reden dat Hemubo renovatie het allerbelangrijkste vind, is iets dat minder meetbaar is, namelijk: de bewoners. Bij veel van onze projecten komen wij bij de bewoners thuis. Wij merken dat zij veel waarde hechten aan hun omgeving en het liefste jarenlang in hetzelfde gebouw blijven wonen. Door de gebouwen, die voor bewoners zo belangrijk zijn, een langere levensduur te geven creëren we, stukje bij beetje, een fijnere samenleving. Dat is iets waar wij bij Hemubo voor staan, dat is wat voor ons renovatie en onderhoud belangrijk maakt.

 

2. Wat is de kracht van uw bedrijf op het gebied van transformatie en renovatie?

Hemubo is al ruim veertig jaar gespecialiseerd in onderhoud, renovatie en transformatie. Onze focus ligt hierbij op het voortdurend verbeteren van ons product en het bijbehorende proces. De kracht van het collectief speelt hierbij een grote rol. Hierbij doelen wij niet alleen op onze acht disciplines (via bouw naar asbestsanering tot installatie techniek) maar juist ook op onze aanvullende afdelingen, zoals de afdelingen ‘Bewonerscommunicatie’ en ‘Conceptontwikkeling’. Per project wordt een divers team samengesteld uit deze verschillende disciplines en afdelingen. Omdat wij bijna alle kennis in huis hebben, zijn wij in staat om snel te schakelen en gezamenlijk tot het beste plan te komen op technisch, financieel, energetisch, esthetisch en sociaal gebied.

 

3. Heeft uw bedrijf leden bij NRP Next Gen en zo ja, hoe zijn de ervaringen daarmee?

Vanuit onze afdeling conceptontwikkeling zijn wij lid van de Next Gen. Per thema wordt gekeken welke collega’s het beste kunnen aansluiten bij de open activiteiten, zoals de workshops of studietrips. Wij merken dat het vooral voor deze groep jonge enthousiastelingen belangrijk is om een netwerk op te bouwen met werknemers van onze partnerbedrijven. Door de uitwisseling van kennis raken zij geïnspireerd wat uiteindelijk het bedrijf ten goede komt.

 

4. Heeft u een voorbeeld van een (recent) project van uw bedrijf, waar u trots op bent en kunt u toelichten waarom?

Wij zijn erg trots op onze werkzaamheden bij de Smitsweg te Soest (Portaal), die wij samen met Era Contour uitvoeren in de VOF; Hemera. Het project is tot stand gekomen via een Design en Build constructie, volgend op een EMVI aanvraag. Het ontwerp komt van DOOR architecten, aangevuld met onze interne architect(en) en disciplines, Kleinschalige CultuurProducties (KCP) en Cauberg-Huygen DPA. De werkzaamheden aan de Smitsweg hebben een uitgebreid karakter, want naast de technische ingrepen waarmee een A+ energielabel is behaald, hebben wij ook verschillende initiatieven op touw gezet om bewoners meer te verbinden met het complex. Zo werden de bewoners betrokken bij het uitkiezen van het kleurenpallet, kunnen zij in de ‘Toolbox’ gereedschap lenen en hangen er in de liften ‘Flatscreens’ (beeldschermen) waarop reportages van de renovatie en van de bewoners worden getoond. ‘Delen is het nieuwe hebben’ is ons motto op dit project. Onder deze noemer proberen wij een kleinschalige sociale economie te ontwikkelen waarbij bewoners elkaar op basis van een ‘vraag en aanbodbord’ van dienst kunnen zijn. 

De eerste flat (van de twee) is inmiddels opgeleverd en het ziet er fantastisch uit. Maar nog belangrijker: de bewoners zijn er heel blij mee!

Contactgegevens:

Hemubo
hemubo.nl

Davy Wagenmakers
adjunct-directeur


linkedin

  • Delen:

NRP omdat het nieuwe vastgoed er al staat